Muzeum Oscypka w Zakopanem to centrum dziedzictwa z tradycyjnymi wyrobami rzemieślniczymi z górskich wsi i pokazami technik wyrobu sera. To również miejsce, które powinien zobaczyć każdy turysta odwiedzający Podhale. Można zobaczyć cały proces tworzenia sera, jakich narzędzi używano dawniej, jakie są metody itd. Niemal każdy wie, że oscypek to twardy, wędzony, owczy ser. Wszyscy uczestnicy pokazów, pod czujnym okiem baców, mogą samodzielnie zrobić swój własny serek i to w dowolnym kształcie np. baranka czy owieczki. Gołki, redykołki i inne sery gazdowskie, oczywiście certyfikowane można zakupić na miejscu. Zobaczymy tu wszytstkie etapy produkcji oscypka zgodnie z tradycyjną recepturą. Poza tym dowiemy się skąd pasterze wzięli się pod Tatrami, co to jest kosor, ferula czy pucenie.
Wszystko w formie prezentacji z czynnym udziałem publiczności. Warto wiedzieć, że oscpyki wyrabia się ręcznie z owczego mleka zwierząt rasy Polska Owca Górska, czasem z niewielką domieszką mleka Polskiej Krowy Czerwonej, w okresie od maja do września. Kolejną ciekawostką jest fakt, że oscypek przywędrował na polskie ziemie wraz z wędrującymi wzdłuż całych Karpat pasterzami wołoskimi. Pierwsze wzmianki o produkcji wędzonego lekko słonawego serka pochodzą aż z XV wieku: znajdują się w dokumentach lokacyjnych wsi Ochotnica w Gorcach. Natomiast dokładny opis, jak oscypek wytwarzać umieszczono w instruktażu państwa Ślemieńskiego na Żywiecczyźnie, w 1748 roku. Właśnie ta pierwotna receptura nie zmieniła się do dziś. Muzeum czynne jest przez cały rok i zlokalizowane na ulicy Jagiellońskiej 28 w Zakopanem. Bilety można zakupić online lub w kasie bezpośrednio przed wejście, możliwa jest rezerwacja dla grup. Warto wybrać noclegi w Zakopanem, aby zwiedzić muzeum.